Yhteistyö Albertin Kellarin kanssa

Taiteen ystävänä Albertin Kellarin pubiemännän Paula Härmän mielessä oli jo pidemmän aikaa kytenyt idea pitää vaihtuvia näyttelyitä pubin persoonallisessa ja tunnelmallisessa tilassa. Viime syksynä ajatus realisoitui, kun linkki taiteeseen löytyi Hämeenlinnan Taiteilijaseuran puheenjohtaja Minttu Saarisen kautta. Tämän syksyn ja talven ajan Albertin Kellarista, erityisesti pubin takaosassa sijaitsevan niin kutsutun kirjastohuoneen seiniltä on voinut bongata Taiteilijaseuran jäsenten maalauksia, jotka vaihtuvat 3-4 kuukauden välein. Lähdin paikanpäälle jututtamaan Paulaa siitä, miten näyttelyt ovat sujuneet ja millaista on Albertin Kellarin elo nykyään.

Saavuin keskiviikkoiltapäivänä Alberttiin paikan juuri auettua taas uuteen viikkoon. Toistaiseksi oli vielä hiljaista; tullessani paikalla oli vain Paula, joka sytytteli kynttilöitä ja teki viime hetken valmisteluja. Hän kysyi otanko haastatteluoluen, jonka jälkeen asetuimme istumaan takahuoneen nahkasohville.

Kertoisitko hieman, millainen paikka on Albertin Kellari?

Albertin Kellarin tarkoitus on tarjota laadukasta, matalan kynnyksen musiikkia sen kuluttajille nimenomaa ilmaiseksi. Me ei pyydetä edes sitä pientä kahden euron maksua, koska sekin vaikuttaa paljon kävijöihin. Meillä on säännöllisesti joka perjantai keikkoja, mutta ollaan siirrytty sen rinnalla järjestämään niitä myös lauantaisin, jolloin pyritään saamaan esiintyjiksi yleensä nuoria, kokeilevia trubaduureja.

Joka kuun viimeinen keskiviikko Albertin Kellari hemmottelee livemusiikin ystäviä AP-klubilla jossa esiintyy joka kerta vaihtuvat 2-3 bändiä ja esiintyjää. Iltaa isännöi Ari-Pekka eli AP Sarjanto, pitkän linjan muusikko sekä Hämeenlinnan Kaupunkiuutisten toimittaja.

Mistä AP-klubi on lähtenyt liikkeelle?

No, ideahan on saanut alkunsa jo yli kymmenen vuotta sitten siitä, kun AP lähti ystäviensä kanssa pitämään omia jammailuiltoja. AP tuntee paljon muusikkoja ympäri Suomea, ja vaihtuvia bändejä ja artisteja tulee esiintymään hyvinkin kaukaa. AP päättää yleensä yleisen fiiliksen mukaan, minkälainen on illan teema. Hän miettiikin aina illan artistikattauksen huolella, eikä vain ota esiintyjiä summanmutikassa. AP on ollut myös alusta alkaen tiiviisti mukana Albertin historiassa, ihan konseptin alusta asti. Hänen sanoin Albert on ”elävän musiikin keidas” joka on minustakin hyvin kuvaava ilmaus.

Meillä oli viime kuussa myös ensimmäistä kertaa Kellarijamit. Jameissa on paikalla housebändi, joka repertuaarissa on mahdollisimman laajan kattaus musiikkia, joka on asiakkaiden käytössä. Lava on auki kaikille ja sinne on toivottavaa myös itse mennä laulamaan tai soittamaan, käyttäen omaa instrumenttiansa tai jo lavalla olevia soittimia. Viime kerralla meno oli aivan huikea ja tunnelma katossa, mukana oli paikallisia rock- sekä jazzmuusikkoja ja yleisö pääsi omilla kokoonpanoillaan soittamaan ja esiintymään. Seuraavan kerran Kellarijamit järjestetään kesäkuun 16. Päivä.

Kuulostaa todella hauskalta. Entä mitä olet pitänyt nyt tästä, että Albertin Kellarissa on myös taidenäyttelyitä?

Maalausten hankkiminen on lähtenyt tuosta Pentti Pullisen Albert Edelfeltistä, hänen taulujaan on paljon myös ravintola Piparkakkutalon puolella. Heti puikkoihin astuttuani tiesin, että haluan tänne vaihtuvia näyttelyitä ja tajusin, että Taiteilijaseuraltahan löytyy niin paljon osaavia taiteilijoita. Haluan, että maalaukset saavat tilan eloon ja puhuttelevat ihmisiä, etenkin tämä takahuone sopii loistavasti siihen tarkoitukseen. Tiedän, että vastaavalla idealla näyttelyitä on muuallakin, mutta missään ei ole varmasti Albertin kaltaista ympäristöä ja tunnelmaa. Onhan siinä omat riskinsä, että tilassa on humaltuneita ihmisiä, mutta kaikki kyllä osaavat kunnioittaa tauluja. Vahingoillehan sitten ei mitään voi.

Miten asiakkaat ovat reagoineet näyttelyihin, onko tauluista tullut paljon palautetta?

On tullut paljon palautetta ja hintakyselyjä. Moni on varsinkin tullut sanomaan Minttu Saarisen tämänhetkisen näyttelyn tauluissa olevan niin jännittävä tekstuuri, että niitä tekisi melkein mieli koskettaa. Tietenkin idea on niin uusi, että moni ei varmaan vielä tiedä, että taulut ovat myytävissä. Mitä kauemmin tätä kuitenkin tekee, sitä paremmin ihmiset alkavat kiinnittää huomiota vaihtuviin näyttelyihin ja idea tulee tutuksi.
Paula Härmä (oik.) ja haastattelun aikana paikalle saapunut baarimikko Hanna Isokorpi valmistelivat Albertin Kellarin keskiviikon karaoketansseihin.

 

Albertissa itse käyneenä olen huomannut, että täällä on erityisen suuri ikähaarukka ja täällä käy todella monenlaisia ihmisiä. Tuleeko teille paljon palautetta musiikkiartisteistanne?

Tulee todella paljon. Meillähän ikähaitari menee siinä 18-80 välillä, joka on todella suuri. Tietysti se riippuu myös illasta ja teemasta. Esimerkiksi perjantain alkuillasta täällä ei viitsi soittaa ihan mitään äärilaidan musiikkia, kun keski-ikä on korkeampi. Sitten myöhemmin puolenyön aikaan kävijäkunta nuorenee ja musiikkikin muuttuu sen mukaan. On jännää huomata, että kesäiltoina terassilla saattaa nojata yhtä aikaa kahdeksan skeittilautaa samalla kun sisällä pukumiehet keskustelevat työasioista lasillisen parissa.

Sitä ei kyllä kovin monissa paikoissa tapahdu. Miten olette onnistuneet siinä?

Siihen saattaa vaikuttaa se, että täällä vaaditaan hyvää käyttäytymistä kaikilta, esimerkiksi kyräilyyn puututaan heti. Myös meidän laaja musiikki- ja olutvalikoimamme on yksi vaikuttava tekijä. Itse olen 18 vuotta ollut baarialalla, joista jo vajaan viisi vuotta Albertin Kellarissa ja mielestäni tämä on ollut ehdottomasti paras työpaikka. Meillä on pitkäaikainen vakiintunut työporukka, jossa kemiat pelaavat hyvin. Ja onhan se myös asiakkaalle mukavaa, että tiskin takana on palvelemassa tuttu baarimikko.

Minttu Saarisen maalauksia on Albertin Kellarissa esillä vielä noin huhtikuun loppuun saakka, jonka jälkeen tilalle vaihtuu jälleen uusi näyttely.

Albertin Kellarin esiintyjä-, keikka- ja bändikyselyt voi tehdä Paula Härmälle paula.harma (at) albertinkellari.fi .

AP Sarjantoa voi käydä kuuntelemassa Youtubesta

Laura Forsberg
yhdistysavustaja
Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry