KOHINA – Hämeen nuorten Biennaali 2017

K O H I N A

10. Hämeen Nuorten Biennaali

Galleria Arx 5.4.-27.4.2017

Hämeen Nuorten Biennaali -näyttely kokoaa yhteen tämän hetken nuoria hämäläistaiteilijoita, joilla jokaisella on omanlaisensa tapa tehdä taidetta, mutta joita yhdistää nuoren iän lisäksi tuore näkemys ja omaperäinen ilmaisu. Heidän taiteestaan kuvastuu, millainen on tämän päivän Suomi nuorten silmin. Mitkä asiat ovat heille tärkeitä ja miten he sitä kuvaavat?

Hämeen nuorten Biennaali -näyttelyillä on jo pitkät perinteet: ensimmäinen Hämeen Nuorten näyttely järjestettiin vuonna 1998 ja tämän vuoden biennaali on järjestyksessä jo kymmenes. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry ja Hämeenlinnan Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx. Teoksia näyttelyyn saivat tarjota kaikki 15-35 -vuotiaat kanta- ja päijäthämäläiset taiteen tekijät. Näyttelyteokset valitsi tarjottujen töiden joukosta kuvataiteilija Hannele Tarna.

Nuorten Biennaali antaa monelle aloittelevalle taiteilijalle ensimmäisen mahdollisuuden saada teoksiaan esille jurytettyyn näyttelyyn ja näistä näyttelyistä onkin alkanut monen tällä hetkellä aktiivisesti toimivan ammattitaiteilijan näyttelyura. Vuoden 2017 biennaalissa siis nähdään tulevaisuuden taidenimiä!

Näyttelyyn osallistuvat taiteilijat: Tatu Heinämäki, Niklas Ingelius, Iiris Isotalo, Tiina-Liisa Kaalamo, Anna-Liisa Kankaanmäki, Taina Kemppi, Teija Kosenius, Liisa Lehtimäki, Emma Mannila, Jenni Niskala, Kaisla Ollila, Projekti Tapaus, Karita Raikamo, Roosa Rautava, Toni-Petri Ruotsalainen, Veera Saari, työryhmä Karoliina Salo & Säde Pursiainen, Eeva Snygg, Elias Sormanen, Katariina Stålhammar, Antti Tuominen, Maria Viirros ja Niina Virta. Näyttelyn taiteilijoiden joukosta on perinteisesti valittu myös stipendiaatti, joka saa palkinnoksi yksityisnäyttelyn Arx-galleriassa. Näyttelystipendin vuodelle 2018 sai Jenni Niskala Lahdesta.

Näyttelykävijöille on järjestetty myös oheisohjelmaa, mm. yhteisötaideteos johon kaikki voivat osallistua, ”selfiepöytä”, jonka avulla kaikki näyttelyvieraat voivat piirtää hauskalla tavalla itsestään hetkellisen omakuvan sekä koululaisryhmille suunnattuja tehtäviä. Näyttelyn yhteydessä nähdään myös esittely 100 vuotta sitten eläneistä nuorista taiteilijoista, jotka tänään ovat osa maamme taidehistoriaa. Taiteen edistämiskeskus on tukenut näyttelyä.