Eeva-Maija Maula

ONNESTA YMMYRKÄISIÄ
Eeva-Maija Maula
Hämeenlinnan Taiteilijaseuran kuukauden taiteilija Hämeenlinnan Pääkirjastossa 1.6.-31.7.2017

Eeva-Maija Maula tuo nähtäville uusia töitään pitkän tauon jälkeen. Jotkut ehkä muistavat Turuntiellä olleen  Voimatilan, joka oli useiden vuosien ajan Eeva-Maijan ja Aira Välimaan yhteinen työskentely- ja näyttelytila. Terveydelliset syyt pakottivat lopulta luopumaan mieluisasta työstä siellä. Seurasi useiden vuosien jakso kohtalon koettelemuksia, huolta omasta jaksamisesta ja kahden läheisen ihmisen kuolema muutaman vuoden sisällä. Samaan aikaan kolme tytärtä kasvoivat aikuisiksi ja löysivät omat elämänuransa. Myös ensimmäinen lapsenlapsi syntyi ja on juuri oppimassa puhumaan.

Asioilla on tapana järjestyä. Se on hyvä pitää mielessä, kun tuntuu että tilanne on lohduton. Erityisen iloinen ja kiitollinen Eeva-Maija on siitä, että kaikki lapset ovat perheineen, kukin tahollaan vain kävelymatkan päässä. Luopuminen on vaikeaa. Lapset muuttavat omilleen, pesä tyhjenee. Eeva-Maijalla oli tapana sanoa lapsiaan kissanpoikasiksi, ja nyt hänen kodissaan on kolme oikeaa kissaa pesää pehmustamassa. Elämässä on suuria jaksoja. Lapsuus ja opintie, perheen perustaminen ja työura, ja sitten luopuminen. Tämän näyttelyn valmistaminen on ollut Eeva-Maijalle eräänlainen tilinpäätös. Saldo on vahvasti plussalla. Vanhuus ei pelota, vaan tuo suurta mielenrauhaa.

Näyttelyn työt kuvastavat Eeva-Maijan elämän tärkeitä asioita. Kolme kissa-aiheista työtä edustavat sekä hänen omia tyttäriään että nykyistä kissaperhettä.

Musta kissapatsas on vanhempaa tuotantoa, se on käynyt näyttäytymässä Cellen goottilaisessa linnassa kierrätysaiheisessa näyttelyssä. Kissa istui sisääntulon kohdalla pylvään juurella ja johdatti katsojia pohtimaan kierrätyksen juuria. Se ei ole uusi ilmiö, vaan luonteva osa arkea. Vanhat vaatteet kudottiin räsymatoiksi tai purettiin ja muokattiin esim. lapselle talvitakiksi. Tämän näyttelyn perusmateriaali on juuri matonkude. Eeva-Maija kertoo, että arki on hänelle rakkainta aikaa. Ei ole tarvetta paeta sitä minnekään. Silti on monia asioita, jotka rikastuttavat arkea.

Näyttelyn toinen kissa on monivärinen. Eeva-Maija on punonut työhön viitteitä hänelle mieluisista asioista. Kissan takana olevasta ikkunasta näkyy taivas ja aurinko sekä vihreä maa. Luonto on tärkeä. Kissa istuu värikkäällä päiväpeitolla ja vieressä näkyy kirjahylly. Värit ovat ehtymätön rikkaiden kokemusten lähde. Kirjat ovat ikkunoita uusiin maailmoihin ja virtuaalisiin seikkailuihin.

Kolmas kissa on mustavalkoinen. Kissa on kiertynyt kerälle. Myös elämä on sykli. Vanha väistyy, jotta uutta voi kasvaa tilalle. Muodot ja rakenteet ovat tärkeitä. Pienet yksityiskohdat yllättävissä paikoissa saavat hätkähtämään ja ilahtumaan. Eeva-Maija muistaa vieläkin, kuinka hänen oma tyttärensä innostui huomatessaan hämähäkin varjon aurinkoisella kivellä.

Neljäs työ on kukka-aiheinen. Puut, kukat, perhoset ja linnut: näin keväällä sen huomaa erityisen selvästi. Emme elä luonnosta irrallaan, vaan olemme osa sitä. Pitkä sairasjakso kevättalvella viivästytti töiden valmistamista, mutta Eeva-Maija tuo uusia töitä näyttelyyn sitä mukaa kun niitä valmistuu. Kannattaa siis vilkaista kirjaston seinälle myöhemmin kesällä vielä uudestaan.

Eeva-Maija Maula on 1956 Kiikalassa syntynyt, hämeenlinnalainen kuvataiteilija. Hänen pääasialliset tekniikkansa ovat öljy, akryyli, huovutus ja tekstiilitaide. Hän on osallistunut vuodesta 1998 lähtien yli 40 yhteis- ja ryhmänäyttelyyn sekä järjestänyt useita yksityisnäyttelyitä.

Teoskuva: Iirikset, 2017. Halk 60cm. Sekatekniikka, matonkude (runko metalli / muovi)

Näyttely on avoinna Hämeenlinnan pääkirjastossa 1.6.-31.7.2017
https://vanamo.verkkokirjasto.fi/web/arena/kirjastot

 

  HÄMEENLINNAN TAITEILIJASEURA RY