Toinen Viiva

Ympäristötaidenäyttely Toinen Viiva on esillä Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa kulkevan rantareitin varrella 24.5-31.8.2018. Edeltäjänsä Viiva oli tänä keväänä Hämeenlinnan Taidemuseolla pidetty seuran jäsenten oma nykytaidenäyttely, jonka teema kunnioitti 70-vuotisen taiteilijaseuran lähtökohtia elävän mallin piirustusiltoina. Nyt kaikkien taiteentekijöiden ympäri Suomen oli mahdollista hakea näyttelyyn, ja viiva on jälleen saanut uusia tulkintoja tällä kertaa ympäristötaiteen muodossa. Näyttelyyn on vapaa pääsy, joten kaikki ovat tervetulleita katsomaan, mitä eri ulottuvuuksia viivan on mahdollista saavuttaa.

Taiteilijat

Jenni Kalsola ja Niina Laitonen

Ihme
Raskaustestipuikot, purjelanka
2018

Raskaustestiin piirtyvää kahta viivaa edeltää niin monimutkainen tapahtumasarja, että raskauden epäonnistuminen on todennäköisempää kuin onnistuminen. Kaksi viivaa voi olla yllättävä, odotettu, onnellinen tai surullinen ihme.

Teoksen on toteuttanut kaksi forssalaista kuvataiteilijaa uushimmelistit Jenni Kalsola ja Niina Laitonen, jotka rakentavat taiteilijatyöparina uudenlaisesta näkökulmasta yhteiskunnallisiin ilmiöihin pureutuvia himmeleitä.

Kissankulta Kollektiivi

Overgrow, kasvava installaatio
Kierrätyspuu, multa, metalli, kukan siemenet/taimet
2017

Overgrow-teoksessa puiset talot peittyvät ajan myötä kasvillisuuden alle. Overgrow on kuvaus siitä, miten mikään ei ole pysyvää. Aika vaikuttaa kaikkeen ihmisen rakentamaan ja luonto lopulta korjaa sen mitä olemme sen päälle rakentaneet. Ajallista jatkumoa, ja sen myötä tapahtuvia muutoksia ei voi ihminenkään pysäyttää.

Kissankulta kollektiivi

Polku, tekstiili-installaatio
Matonkude
2018

Polku kertoo sukupolvista, historiasta ja ajankulusta. Vaikka suuntaamme aina kohti uutta, ei mennyttä tule unohtaa. Teos kulkee ulkona pitkin eri rakenteita ja sitä seuratessa voi löytää uusia polkuja tai vanhoja tuttuja paikkoja. Teoksen materiaali heijastelee mennyttä aikaa sekä kunnioittaa käsityön perinteitä.

Kissankulta on kahden Tampereella asuvan kuvataiteilijan, Senni Aleksandran ja Sanna Saarreharjun, monialainen taideprojekti, jossa he tutkivat yhdessä ympäristöään ja rakentavat sitä uudenlaisena ympärilleen. Molemmat taiteilijat ovat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Tampereen ammattikorkeakoulusta vuonna 2016. Kissankulta työskentelee pitkälti kierrätetyin ja luonnonmukaisin materiaalein.

Liisa Lensu

Piknikin jälkeen; Ihmiskunnan omatunto
Käytettyä pakkausmuovia ja muovikasseja, kertakäyttöastioita
2018

Teos kuvaa nimensä mukaisesti läheistemme kanssa vietetyistä hetkistä luonnon helmassa ja erityisesti niiden jättämistä jäljistä luontoon. Sen tarkoitus on muistuttaa meitä vesistöjemme ja maaperämme sekä ilman saastumisesta.

Liisa Lensu on tehnyt erilaista kuvallista ilmaisua jo useamman vuosikymmenen aikana, osallistunut erilaisille kursseille ja näyttelyihin. Hän on monipuolinen kokeilija, joka tuo esiin elämän kauniita hetkiä ja harmoniaa, sekä toisinaan tuo ilmi epäkohtia kulttuurimme kertakäyttöisyydestä.

Pirjo Partanen

Kiharaista
akryyli kierrätysmateriaalille
2018

Teoksessa on käytetty useita satoja alumiinisia lämpökynttilän kuoria, jotka on puhdistettu, pujotettu rautalankaan ja maalattu useaan kertaan akryylillä.

Pirjo Partanen

Auringonkukat
akryyli kierrätysmateriaalille
2018

Kukat ovat maalattu vanhoille LP-levyille.

Pirjo Partanen on Hämeenlinnalainen taiteilija ja Taiteilijaseuran jäsen, jolla on työhuone Poltinahon Taidekasarmilla.

Saija Lehtonen

Siirtymä
pajupuu, pajunkuoret, sammal
2018

Siirtymä -teos kuvaa elämän ja luonnon jatkuvaa muutosta ja maailmassa olevaa materiaalien ikuista kiertokulkua. Teoksessa taiteilija pohtii samalla ihmisen paikkaa ja aikaa maailmassa ja sitä, kuinka vain muutos on pysyvää. Teos kuvastaa uudelleen nähtyä todellisuutta. Lehtosta inspiroivat vanhat käsityötaidot, joiden mukana siirtyy paljon syvää tietoa ja taitoa, ja jotka on samalla kytkevät ihmisen kiinteäksi osaksi ympäristöään. Hän haluaa työllään osoittaa kunnioitusta perinteitä sekä luontoa kohtaan.

Saija Lehtonen on taidekäsityöläinen ja taiteilija, joka suhtautuu intohimoisella kiinnostuksella luonnonmateriaaleihin ja vanhoihin työtapoihin. Hän valmistui vuonna 2006 Kuopion muotoiluakatemiasta tekstiilimuotoilijaksi ja tekee työkseen koruja, taidetta ja käsitöitä nimellä Saija Lehtonen Design. Hän on pitänyt näyttelyitä eri puolella Suomea vuodesta 2005 lähtien. Juminkeko-säätiö on valinnut Lehtosen vuoden 2007 Nuoreksi Kalevala-taiteilijaksi. Hän on jäsenenä Ornamossa, Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Moduksessa ja Korutaideyhdistyksessä.

Elina Vänttinen

PolyMeriKalaasit
Neulotut muovipussit
2018

Ympäristöteoksella halutaan muistuttaa merien eläimistön ahdingosta saastumisen johdosta, sekä ihmisen aiheuttamasta muoviähkystä.

Elina Vänttinen on -58 Raumalla syntynyt tekstiilialan artesaani. Häntä kiinnostaa tekstiilin ja perinteisen kuvataiteen yhdistäminen. Viiva, joka muodostaa kuvaan muotoja, voi yhtälailla olla lankaa tai kuitua.

Marika Schroderus

Samalla viivalla?
Puistonpenkki (rauta,puu) johon on sidottu erilaisia naruja.

Hetki penkillä:
Sydämen lepohetki, ajatusviivat, sidotut tunteet, solmitut suhteet, eväsleipien syönti, tupakkatauko, lehden luku, tölkki olutta, torkut, piirtäminen, linnuille muruja, karkin syönti, kirjan lukeminen, muistiinpanoja, itku, nauru, kina, viheltely, suudelma, elämänlankoja… Samalla viivalla? -teos on vanha kulunut puistonpenkki johon on solmittu naruviivoja jotka ovat kuin penkillä istuneiden ihmisten jättämiä signaaleja.

Marika Schroderus on Lahdessa asuva kuvataiteilija. Maalaamisen lisäksi häntä kiinnostaa erilaisten materiaalien yhdistely ja niistä syntyvä sanoma.