Sotkukerhossa

Taiteilijaseura sekä lasten- ja nuorten taidekeskus Arx yhdessä järjestivät sotkukerhoa syksyn ajan. Kerho on vanhemman ja lapsen yhteinen lauantaiaamuinen hetki, jossa tehdään yhdessä niitä asioita, jotka usein sotkevat kotona liikaa. Kokoontumiskertoja oli yhteensä neljä, joka toinen lauantaiaamu klo 9.30-11.00. Ikä oli 1,5-6 vuotta.

Sotkukerhon tarkoituksena on tuoda arkeen mukavia hetkiä joissa voi rauhassa sotkea ja rentoutua. Kerho ei ole kuvataiteen opetusta, mutta on antoisaa sekä lapselle että vanhemmalle. Lasta se tukee taiteellisessa ilmaisussa ja vanhempaa taas heittäytymään tekemiseen sotkua pelkäämättä.

Ensimmäisellä kerralla vuorossa oli sokerimaalausta. Sokerimaalauksessa akvarellipaperi pohjustetaan ensin sokeri-vesiseoksella, jonka päälle maalataan akvarelliväreillä. Sokeri saa värin elämään kauniisti ja aiheutti ihmetystä lapsissa.

Toisella kerralla muovailtiin paperimassasta eläimiä ja niitä päästiin myös maalaamaan.

Ensin pohdittiin yhdessä hahmoja. Piirtämisen jälkeen alettiin muotoilla, paperimassasta syntyi jos jonkinlaista eläintä ja otusta: oli perhosia, dinosauruksia, pupuja, käärmeitä ja kettuja. Jotkut hahmot olivat fantasioita omasta päästä.

Lopuksi hahmot maalattiin iloisen värisiksi peiteväreillä.

kolmannella kerralla perheet tekivät yhteisen suuren maalauksen jonka aiheena oli perheenjäsenet. Tässä osa siitä:

Maalata ja sotkea sai huoletta, sillä lattiat oli suojattu muovlla.

Neljännellä kerralla tehtiin ihmekone tai robotti. Robotit rakennettiin kierrätysmateriaaleista liimaamalla ja maalaamalla.

Jäätelötikut, pilttipurkin kannet ja vessapaperirullat saivat uuden tarkoituksen robotin osina.

Sotkukerhon suosio oli suuri ja useat päivät olivat täynnä. Kerhossa kävi neljä vakituista perhettä ja satunnaisia kävijöitä oli joka kerralla. Osa perheistä osallistui molempien vanhempien voimin. Sotkukerho on matalan kynnyksen harrastus, koska paikalle voi tulla vain kertamaksulla tutustumaan. Lapsiperheen arjessa tilanteet muuttuvat ja harrastuksiin sitoutuminen voi olla haastavaa, etenkin kun huomioon tulee ottaa myös lapsen toiveet ja tarpeet. Sotkukerhon aktiviteetit ovat helppoja ja edullisia. Järjestäjät hoitavat valmistelun ja materiaalit sekä tietysti siivoaa jäljet.

Syksyn vietimme Arx-talon keinusalissa tehden yhteistyötä Arx-talon kanssa. Tulevana keväänä kerho jatkuu Taiteilijaseuran tiloissa. Silloin nähdään, mitä uusia sotkuja ollaan keksitty!

Hämeenlinnan Taiteilijaseura