Kuukauden taiteilija Marketta Sadri

Hämeenlinnan pääkirjasto ja Café Laurell
1.9.-31.1
0.2017

Marketta Sadri (s. 1946) Virroilla syntynyt, Hämeenlinnassa asuva kuvataiteilija. Hän on työskennellyt aiemmin mm. muotialalla, toimittajana, galleristina, kahvilayrittäjänä sekä ”puistotaiteilijana”. Sadri on järjestänyt viisi yksityisnäyttelyä sekä osallistunut useisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin 1980-luvulta alkaen. Marketta Sadri on alkuperäiseltä koulutukseltaan muotitaiteilija, mistä myös Kuukauden taiteilija -näyttelyiden aihevalinta juontaa juurensa. Kuvataidetta Sadri on opiskellut Vapaassa Taidekoulussa Helsingissä sekä useilla kursseilla. Hän on Hämeenlinnan Taiteilijaseuran, Virtain Taideyhdistyksen, AFK:n (Amatörfotoklubben i Helsingfors) ja Ornamon Muotitaiteilijoiden jäsen.

Taiteilija kertoo näyttelyistä:

Perinteinen asu” – Hämeenlinnan pääkirjasto
Suomen kolme perinteistä asua; klassinen kansallispuku, romani- ja saamelaispuku ovat tarkkaan määriteltyjä asukokonaisuuksia. Urheiluasu on noussut
uudeksi kansallispuvuksi. Esim.Adidas on brändännut kolme raitaansa
lähes maailman laajuiseksi käsitteeksi. KIrjasto on ollut avuksi kansallispukuasiassa.

Muodin kuusi kuvaa” – Café Laurell
20 -luku jazz muutti naisen elämän. Kureliivi jäi historiaan, hame lyheni, samoin tukka. Elämästä otettiin ilo irti. Chanel oli luomassa uutta muotia. 30 -luvulla tyylikkyys oli valttia. Linjakkaat Jaguarit ja pelkistetty funkkis-arkkitehtuuri kuuluivat kuvaan. 40 -luvun muotiin vaikutti väkisinkin sodan karu totuus. 50 -luku toi naisellisuuden Diorin ”New look”:lla, toisaalta Brigitte Bardot vaikutti pehmeämmin. 60 -luvusta tuli nykynaisen paalupaikka. Minimuoti & Beatles olivat pinnalla. 70 -luvulla Woodstock mullisti maailmaa. Seksi & huumeet, rakkaus & rauha plus psykedeelisyys ja ylileveät lahkeet loivat hippityylin. Näyttelyni perustuu muotimekka Pariisin ja Vogue -lehden vaikutusvaltaan.