Juhlavuoden katalogi

Taiteilijaseuran vuosi on lähtenyt käyntiin 70-vuotisnäyttelyn valmisteluissa niin puheenjohtajan kuin työntekijöiden osalta. Tämä on pitänyt sisällään esimerkiksi katalogin tekemisen, mikä on henkilökohtaisesti ollut haastavimpia mutta myös opettavaisimpia kokemuksia itselleni. Tehtävänäni on ollut kuitenkin kirjoittaa usealle kymmenelle taiteilijalle heidän itsestään laatimien esittelyjen, sekä netistä ja cv:istä etsittyjen tietojen pohjalta ammattimaiset esittelyt, jotka ovat pituudeltaan ja sisällöiltään samaan aikaan yhtenäiset, mutta myös kiinnostavaa luettavaa. Tietysti jo tekstien ja kuvien editointivaiheessa on tullut huomioida katalogiin varattu budjetti sekä taittamiseen liittyvät asiat.

Millaista tämä sitten käytännössä on ollut? Kaiken on pitänyt olla tarkkaan mietittyä ja tekstit hyväksytettyjä niin taiteilijalla itsellään, taittajalla, oikolukijalla, päätoimittajalla kuin yhteistyökumppanilla. Voi vain arvata, että näin monen osapuolen kanssa työt ei hoidu ihan muutamalla viestillä. Parin viikon ajan uin satojen sähköpostien, tekstiversioiden, tiedostojen ja kansioiden meressä. Työssä vastaan tulleiden haasteiden edessä oli tehtävä paljon kompromisseja: juuri kun ajattelin olevani viimeistelyvaiheessa, vastaan tuli muutos joka pisti kaiken uusiksi. Myös epätietoisuus siitä, löytyisikö katalogille ajallaan budjettiin istuva painotarjous loi omat paineensa työhön.

Urakka meni sellaisessa tilassa, että on turhaa yrittää muistella yksittäisen päivän kulkua ottamatta kantaa edes siihen, olisivatko viimeiset pari viikkoani edes kovin mielenkiintoista luettavaa. Varmaa on kuitenkin se, että tuona aikana tuskin poistuin tietokonetuoliltani, saatika kotoani. Tiedän myös sen, että kun useampi henkilö on kyseessä, asiat eivät ole suoraviivaisia. Onneksi kuitenkin yksittäisellä tasolla asiointi jäsenten kanssa oli helppoa ja miellyttävää. Muutamia jäseniä pääsin avustamaan teoskuvien ottamisessa sekä niiden muokkaamisessa, ja nämä tapaamiset jättivät poikkeuksetta positiivisen mielen.

Hieman valitettava fakta on, että kinkkiset asiat tuppaavat olemaan kaikista opettavaisimpia. Ehkä jossain toisessa todellisuudessa vain kivat ja helpot kokemukset nostaisivat oppimisen käyrää. Oli miten oli, niskasärky ja tuskanhiki myös jättivät paljon käteen jatkoa ajatellen. Katalogin teossa opitut asiat ovat niin yleismaallisia, että niitä pystyy soveltamaan monenlaiseen työhön. Opin paljon asiakaspalvelusta ja siitä, mitä tulee huomioida, kun lähtee laatimaan julkaisua. Minun on paljon helpompi jatkossa tietää, paljon aikaa tulee varata monen ihmisen kanssa työskennellessä. Opin myös siitä, millaiset ovat omat voimavarani. Järjestelmällisyyttä ja työpöydän siisteyden tärkeyttä ei myöskään voi korostaa liikaa.

Hyvällä työryhmällä työstä selvittiin ja katalogista tulee ehdottomasti hieno. Kiitokset siitä erityisesti ammattimaista jälkeä tehneelle taittajallemme Heikki O. Jokiselle. Kiitos myös päätoimittajalle Minttu Saariselle, joka on muiden puheenjohtajan velvollisuuksien lisäksi kirjoittanut upean aloituspuheen, sekä vielä ehtinyt opastaa minua katalogin kanssa. Suureksi avuksi oli myös Mari Isotalo, joka oikoluki tekstit. Eikä minun tarvinnut missään nimessä tyhjästä aloittaa, sillä Ira Rantanen oli kerännyt tekstejä ja tehnyt hyvän alun työlle.

Nyt keskitytään tekemään viime hetken valmisteluja juhlanäyttelyyn, jonka avajaiset ovat 22.3. Siellä nähdään, millainen on Hämeenlinnan Taiteilijaseuran 70-vuotispainos.

Hyvää alkanutta juhlavuotta!

Laura Forsberg