Minttu Saarinen

S. 1987 Hattulassa
SAMK kuvataide Kankaanpää

Tallinnan yliopisto, kuvataiteen linja
Jäsenyydet: Ars-Häme, Taidemaalariliitto, Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry (puheenjohtaja 2016-)

www.minttusaarinen.com

”Aiheet teoksiini saan seuraamalla ihmisten käyttäytymistä, vaistojen ja tarpeiden aiheuttamia pakkoja tai laumakäyttäytymisen ohjaamia malleja. Vaikka ihmisellä ei ole enää kyse hengissä selviämisestä, samat vietit ajavat meitä eteenpäin esim. alennusmyynneissä tai asioiden keräämisessä. Teoksissani kiteytyy ihmisen käyttäytymisen ja tarpeiden mallit ja niiden aiheuttamat reaktiot.”

Minttu Saarisen ensimmäinen näyttely oli Hämeenlinnan Taidemuseolla järjestetty Taiteilijaseuran vuosinäyttely 2008, josta lähtien saarinen on työskennellyt kuvataiteen parissa. Hän valmistui Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2014 opiskeltuaan siellä maalausta ja kuvanveistoa. Opiskelijavaihdossa Tallinnan yliopistossa Saarinen opiskeli maalauksen lisäksi performanssia ja taidekasvatusta. Saarinen on kuvataiteilija, jonka teoksia yhdistää ihmisen käyttäytymisen tutkiminen soveltavan taiteen keinoin. Medioina hän käyttää maalaus- ja äänitaidetta sekä performanssia. Kaikilla tekniikoilla esitetyt teokset nivoutuvat yhteen huumorin, melankolian ja tietynlaisen synkän outouden kautta.

Saarinen on taiteilijauransa aikana tehnyt myös performansseja. Yksi niistä oli Hämeenlinnan Taiteilijaseuran juhlavuosinäyttelyssä Viivassa Hämeenlinnan Taidemuseolla, jonka avajaisissa debytoi hänen performanssihahmonsa Kaija Vuolas, 70-vuotias Pariisilainen taiteen asiantuntija. Performanssiin oli yhdistetty Kaijan persoonallisuutta ilmi tuova avajaispuhe, sekä Heikki Sirkkolan saksofonin soittoa. Avajaisten lisäksi Kaija Vuolas piti muutamia luentokierroksia näyttelyn aikana, joissa perinteinen näyttelykierros sai humoristisen otteen.

Identiteetti, sekatekniikka, 120x100cm, 2018
Kielellinen ilmaisu, sekatekniikka, 120x100cm, 2018

Häly, sekatekniikka, 120x100cm, 2018
Normit, sekatekniikka, 120x100cm, 2018

Performanssihahmo Kaija Vuolas, joka esiintyi Taiteilijaseuran juhlavuosinäyttelyn avajaisissa ja piti näyttelykierroksia Hämeenlinnan Taidemuseolla.
Näyttelyavajaisten puheeseen/performanssiin kuului myös Heikki Sirkkolan saksofoniosuus.

Takaisin luetteloon