Ismo Hyvärinen

Kuvataiteilija, Vapaa Taidekoulu (Helsinki) ylempi AMK (Saimia Imatra)

Valokuvaaja, Lahden muotoiluinstituutti

S.1962 Kuusjärvellä

jäsenyydet: Hämeenlinnan Taiteilijaseura, Ars-Häme, Taidemaalariliitto

www.ismohyvarinen.fi

Kuvataiteilija ja valokuvaaja Ismo Hyvärinen piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä vuonna 1992, jonka jälkeen hänen näyttelytoimintansa on ollut aktiivista. Vuonna 2016-17 hän on ollut esillä Helsingissä, Hämeenlinnassa, New Yorkissa, Berliinissä ja Tukholmassa. Hyvärisen teoksia on myöskin mm. Oulun taidemuseon ja Valtion taidekokoelmissa. Tällä hetkellä hän asuu Hattulassa ja työskentelee työhuoneellaan Hämeenlinnassa Poltinahon Taidekasarmilla.

Hyvärinen tekee öljyvärimaalauksia, jotka tekniikkana monikerroksisuudessaan vaatii aikaa. Hänen kaikki uudet näyttelynsä pohjautuvat teemallisesti edellisiin kokonaisuuksiin. ”Koen olevani sielunsukulainen tarinankertojille romantiikan aikakaudelta, jolloin tunteen merkitys taiteessa oli korostunut.” Hyvärisen maalauksia voi tarkastella puoliabstrakteina värisommitelmina tai perusmuotoina. Hänen teoksiaan leimaa herkkä maalausjälki, värien, muotojen ja pintojen vahvat vastinparit sekä voimakas tunnelataus.

Maalausten lisäksi Hyvärinen on laajentanut ilmaisuaan myös liikkuvaan kuvaan. ”Ohikiitävää” on kännykkäkameralla kuvattu 47 sekuntia pitkä videoteos, jossa kohtaavat rakentamaton ja rakennettu luonto. Puut muodostavat pystysuoran viivaston ja sen vastavoimaksi muodostuu ohiajavista autoista vilkkuva horisonttiviiva. Taustalla kuuluva suomenpystykorvan haukku on kuin viesti oikeasta metsästä.

Kuva videoteoksesta ”Ohikiitävää”, 2017
”Musta rusakko ja sen kaverit”, triptyykki, öljy kankaalle, 110 x 360 cm, 2017