Kuukauden taiteilija Raxu Helminen

Raxu Helminen – elämäniloa taiteesta ja taidetta elämänilosta

Näyttely ”KATSOPAS KUMMAA…!” Hämeenlinnan pääkirjastossa 7.8.-31.8.2017

Hämeenlinnan Taiteilijaseuran elokuun taiteilija Hämeenlinnan pääkirjastossa on Raija ”Raxu” Helminen Iittalasta – itseoppinut kuvataiteilija, joka määrittelee olevansa akvarellisti tai mielikuvittelija. Mielellään hän poikkeaa muillekin itseilmaisun poluille – pastellimaalaus, puupiirrosgrafiikka sekä valokuvaus tuovat hänen mukaansa töihin uusia ulottuvuuksia ja tyydyttävät ehtymätöntä oppimisen halua. ”Tavoitteeni on kehittää kuvallista ilmaisuani edelleen, niin että pystyn yhä vapaammin jakamaan elämäniloani kuvieni kautta. Luovuus on lahja, joka lisääntyy mitä enemmän sitä käyttää. Se on parasta pääomaamme, kaiken kukkuraksi vielä ilmaista ja inflaatiosuojattua, ja tuo elämään iloa ja taikaa. Kuvissani on usein leikkisä ote – me tarvitsemme iloa jokaiseen päivään! ” kiteyttää Helminen joka iloitsee siitä, että eläkkeellä on vihdoin aikaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lapsuuden haaveita.

Inspiraationsa Helminen saa luonnosta ja arkisista pikku asioista – aivan yhtä hyvin graniittikallioista kuin vanhoista työrukkasista, tai takapihan käpytikasta josta tulikin taiteilija. Hämeenlinnan kirjaston näyttelyssä seikkailevat myös mm leikkisä harakka, utelias kettu, latovahdit, taiteilevat päärynät, rakastuneet vasarat ja maajussin morsian. Näyttelyteokset puhuttelevat omalla tavallaan kaiken ikäisiä – taiteilija itse toivoo myös lasten löytävän näyttelystä innostuksen kuvien tekemiseen.

Raxu Helmisen mukaan kuvat ovat visuaalisia tarinoita, ja tarinat verbaalisia kuvia. Niinpä ei olekaan kummaa, että KATSOPAS KUMMAA -näyttelyn kullekin kuvalle on syntynyt ikäänkuin pisteeksi iin päälle myös ihan oma lorunsa. Esimerkiksi kuvan ”Leikkisä taiteilija”  loru kuuluu näin:

Hetkisen rentona keinussa tässä
taideideoita uusia etsimässä…
saan tästä niin paljon huvitusta:
pian syntyy taas uutta kuvitusta!

Raxu Helminen on Suomen Akvarellitaiteen Yhdistyksen, Hämeenlinnan Taiteilijaseuran, Nordiska Akvarellsällskapetin sekä helsinkiläisen Akvart Galleriaosuuskunnan jäsen. Kansainvälisen työuransa jälkeen hän myös nauttii globaalista taideyhteisöstä sosiaalisten medioiden kautta, sekä osallistumalla akvarellitaiteen kansainvälisiin tapahtumiin. Hänen töitään on tänä vuonna valittu kansainvälisiin akvarellinäyttelyihin Italiaan, Ecuadoriin sekä Slovakiaan. Näyttelyura alkoi Naivistit Iittalassa talvinäyttelystä 2013, jonka jälkeen hänellä on ollut useita yhteis- ja yksityisnäyttelyitä Suomessa ja Saksassa.

Samanaikaisesti kirjaston näyttelyn kanssa Raxu Helmisen luontoakvarellinäyttely LUONTOÄIDIN KUTSU jatkuu myös Café Laurellissa elokuun loppuun asti.

Kuva: Raxu Helminen, ”Leikkisä taiteilija”, akvarelli 2016