Akryylimaalien esittely

Hämeenlinnan Taiteilijaseura järjesti yhteistyössä Taide- ja kehysliike Ultramariinin kanssa akryylimaalien ja maalaustarvikkeiden esittelytuokion. Esittelyn suunnitteli Minttu Saarinen.

Esittely aloitettiin tutustumalla akryylimaalien pakkauksien merkintöihin. Merkintöihin kuului mm. uv-suojan merkinnät sekä pigmenttien vahvuudet. Akryylimaalien pakkauksiin tutustumisen ohella käytiin läpi värikarttoja, maalien koostumusta ja eroja eri merkkien ja laatujen välillä. Esittelyssä päästiin myös testaamaan akryylimaaleja, mediumeja ja akryylimusteita, jotta erilaisten maaliaineiden ja viskositeettien koostumus tulisi tutuksi myös kokeilun kautta.

Esillä oli akryylimaalien maaliaineita sekä akryylimediumeja. Minttu Saarinen oli tehnyt valmiiksi kalvoille erilaisia kokeiluja tuotteista, mistä näki aineen ominaisuudet kokonaisuudessaan. Näytteet käytiin yksitellen läpi Saarisen samalla kertoessa maaliaineiden käyttäytymisestä ja vaikutuksista.

Eri pastat, mediumit ja geelit erosivat toisistaan paljon kuivuessaan. Osa halkeili, jolloin lopputuloksesta tuli hyvin yksityiskohtainen ja teräväpiirteinen. Myös niiden tuntu oli kuivuessaan kaikissa melko erilainen. Mediumeja oli sisällöltään monenlaisia; massa saattoi sisältää pieniä lasihelmiä, glitteriä ja mediumia oli sekä mattana että kirkkaana. Kurssilla tuli opittua, että pastat, mediumit sekä geelit ovat monikäyttöisiä. Niiden sekaan voi lisätä akryylimaalia, glitteriä, hiekkaa, mitä ikinä keksiikään. Niitä voi käyttää myös maalauksen viimeistelemiseen tai maalin alle.

Lopuksi keskustelimme erilaisista maalaustekniikoista ja katsoimme netistä, kuinka ne toteutetaan.

Kurssi oli hyvä tietopaketti kokeneille taiteilijoille kuin aloittelevillekin. Tuotteet kehittyvät koko ajan ja erilaisia tuotemerkkejä on runsaasti. Hämeenlinnan Taiteilijaseuralla on suunnitteilla toinenkin esittelytilaisuus Ultramariinin kanssa, joka on suunnattu jäsenille.

Ira Rantanen
yhdistysavustaja