Rahastonhoitaja yhdistyksessä

Hämeenlinnan Taiteilijaseuran hallinnolliset tehtävät tehdään talkoo voimin. Suurin työ on siis seuran hallituksella, johon kuuluu vähintään kuusi henkilöä. Rahastonhoitaja on yksi tärkeimmistä hallituksen jäsenistä.

Haastattelin Hämeenlinnan Taiteilijaseuran rahastonhoitajaa Hannu Vanhalaa, joka on myös seuran pitkä aikainen jäsen.

Kertoisitko mitä rahastonhoitajan työhön kuuluu?
– Rahaliikenteen kaikenlainen valvominen. Työhön kuuluu tietysti myös se, että laskut yms. maksetaan ajallaan.

Mitä rahastonhoitajan työ vaatii?
– Tarkkuutta rahan käytössä, mikä saattaa näyttää välillä aikamoiselta pilkun viilaamiselta. Kokonaistilanne pitää olla aina hallinnassa.
Ennen käteistä rahaa käytettiin paljon enemmän. Esim. mallien palkat maksettiin aikaisemmin käteisellä, mutta nykyään melkein kaikki hoidetaan pankkitilien kautta. Muutenkin palkkojen ja palkkioiden maksuliikenne on huomattavasti lisääntynyt viimeisen vuosikymmenen aikana. Niiden maksamiseen liittyy myös kaikki palkan sivukulujen laskemiset ja tilitykset oikeisiin kohteisiin.
Voisin sanoa, että tämä työ tuntuu välillä pienen yrityksen hoitamiselta.

Vanhala vielä huomauttaa, että tietotekniikka on tässä hommassa välttämätön apu. Ilman sitä asioita tuskin pystyisi hoitamaan.

Mikä työssä on haastavaa, entä mikä mielekästä?
– Se, että budjetti pitää. Haastetta tuo välillä myös se, että tulot ja menot ovat tilikauden lopussa tasoissa.
Mielekästä on, että oppii hoitamaan omaakin talouttaan.

Mikä sai sinut kiinnostumaan rahastonhoitajan työstä ja kuinka päädyit hommaan?
– En voi sanoa, että olisin tähän mitenkään himoinnut. Rahastonhoitajan työ vaatii paljon omaa aikaa. Mutta rahastonhoito on kuitenkin yhteisten asioiden hoitamista ja jonkunhan tämäkin on tehtävä.
Pitkän ammatinharjoittajan urani aikana olin kirjanpitoa joutunut opettelemaan ja se varmasti vaikutti, että minut valittiin rahastonhoitajaksi.

Rahastonhoitaja, kuten muutkin hallituksen jäsenet, valitaan aina syyskokouksessa ja pesti kestää yhden kalenterivuoden. Yleensä tehtävässä on sama henkilö useamman vuoden. Vanhalan mielestä rahastonhoitajan työhön pitäisi sitoutua ainakin kahdeksi vuodeksi, mieluummin kolmeksi. Ensimmäinen vuosi menee pitkälti työn opetteluun, toisena vuonna tietää jo, miten toimia ja kolmantena vuonna voisi opettaa seuraavaa toimijaa.

Kirjoittanut
Ira Rantanen