Toinen Viiva -ympäristötaidenäyttely

Hämeenlinnan Taiteilijaseuran juhlavuoden kunniaksi Viiva -juhlanäyttely sai jatkoa ympäristötaidenäyttelyllä! Toinen Viiva -ympäristötaidenäyttelyn löydät Kaupunginpuistoa sivuavalta rantareiteiltä koko kesän ajan. Mukana on useita taiteilijoita ja harrastajia.

Toinen Viiva -ympäristötaidenäyttelyyn pääsi siis hakemaan niin ammatti taiteilijat kuin harrastajat ja opiskelijat ympäri Suomen. Näyttelyyn osallistui seitsemän lahjakasta taiteilijaa, harrastajaa ja ryhmää yhdeksän upean teoksen kera.

Hämeenlinnan Taiteilijaseuran jäsen Pirjo Partanen osallistui näyttelyyn kahdella teoksellaan. ”Auringonkukat” on kierrätysmateriaaleista tehty teos, joka on ripustettu oivalletusti rantareitin pienen sillan kaiteeseen. Kukat ovat maalattu vanhoille LP-levyille. Partasen toinen teos ”Kiharaista” nimensä mukaisesti kihartuu puun oksasta riippuen. Tämä monivaiheinen työ on valmistettu mm. sadoista alumiinisista lämpökynttilän kuorista.

Ihme” on Forssalaisten Jenni Kalsolan ja Niina Laitosen teos, joka on tehty raskaustestipuikoista himmeliksi. Raskaustestipuikkojen joukosta löytyy kuuleman mukaan myös toinen viiva!

Marika Schroderus
on Lahdessa asuva taiteilija. Hänen teoksensa ”Samalla viivalla?” kuvastaa hetkiä, tunteita, joita penkillä on koettu. Puistonpenkkiin on solmittu naruja, jotka ovat kuin signaaleja penkillä istuneiden ihmisten jäljiltä.

Piknikin jälkeen; ihmiskunnan omatunto” on Liisa Lensun teos, joka kuvaa nimensä mukaisesti läheistemme kanssa vietetystä ajasta luonnossa ja erityisesti niiden jättämistä jäljistä luontoon. Mm muovipusseista ja kertakäyttöastioista valmistettu teos on ripustettu puun oksaan, johon auringon valo osuessaan tuo teoksen vielä paremmin esiin!

PolyMeriKalaasit” on Hämeenlinnan Taiteilijaseuran jäsenen,  Elina Vänttisen, teos. Vänttinen haluaa teoksensa kautta muistuttaa merien eläimien ahdingosta saastumisen johdosta ja ihmisen aiheuttamasta muoviähkystä. Vänttinen oli valmistanut myös pieniä kaloja, joissa oli mainostus näyttelystä. Kaloja saivat näyttelyn avajaisissa mukana olleet katsojat, jotka voivat levittää niitä esim. kirjastolle ja muihin paikkoihin mainostamaan näyttelyä.

Saija Lehtosen teos ”Siirtymä” on valmistettu luonnonmateriaaleista kuten pajupuusta, pajunkuoresta ja sammaleesta. Tämä teos kuvastaa uudelleen nähtyä todellisuutta. Lehtosta inspiroivat vanhat käsityöt ja hän haluaa työllänsä osoittaa kunnioitusta perinteitä sekä luontoa kohtaan.

Kissankulta on kahden Tampereella asuvan kuvataiteilijan, Senni Aleksandran ja Sanna Saarreharjun, monialainen taideprojekti. Näyttelyssä on mukana heidän kaksi teostansa. ”Polku”, joka kertoo sukupolvista, historiasta ja ajankulusta. Teoksessa on käytetty matonkudetta. ”Overgrow” teoksessa pienet puiset talot peittyvät ajan kuluessa kasvillisuuden alle. Näyttelyn katsojat ja muut ohikulkijat voivat kastella teosta vieressä olevasta järvestä. Ajan kuluessa saamme tietää, mitä mullasta kasvaa!

Avajaisia vietettiin 24.05.2018. Sää suosi näyttelyä ja toi myös hyvin ihmisiä paikalle. Taiteilijaseuran varapuheenjohtaja Mimmi Pearlman avasi näyttelyn puheellaan ja tämän jälkeen näyttelyn juryttäjät Anna-Kaisa Haanaho ja Piia Lieste kukittivat näyttelyn taiteilijat. Maljojen kohotuksen jälkeen lähdettiin kiertämään näyttelyä. Jokainen taiteilija esitteli teoksensa ja kertoi mm. työvaiheista sekä materiaaleista. Kierros oli ainutlaatuinen tilaisuus kuulla taiteilijan itse kertovansa teoksensa synnystä. Noin tunnin kestävällä kierroksella päästiin ihastelemaan upeita ympäristövaikutteisia teoksia sekä viivan käyttöä!

Toinen Viiva -ympäristötaidenäyttelyä pääset ihastelemaan 25.5.-31.8.2018. Tervetuloa!

Ira Rantanen
Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry