Eira Lähteinen

Lavastaja

Taideteollinen korkeakoulu, lavastustaiteen linja

S. 1952 Helsingissä

Jäsenyydet: Hämeenlinnan Taiteilijaseura ry, Suomen Lavastustaiteilijain Liitto ry

Eira Lähteinen on toiminut mm. Joensuun, Kouvolan, Kotkan ja Hämeenlinnan Kaupunginteattereissa ja on lavastanut lukuisia näytelmiä, kuten Anna Karenina, Kolme sisarta, Käärmeennahkatakki, Hamlet, Myrsky, Lokki, Vanja-eno ja Naisia hermoromahduksen partaalla.

Tällä hetkellä Lähteinen tekee hiilipiirustuksia, joissa kuvaa ihmisen väsymättömän rakentamisen ja luonnonvoimien välistä vuorovaikutusta. Teossarjasta ” Ajan ja hiilen elegia” vuodelta 2016 ja -17 Lähteinen on kirjoittanut: ”Näissä kuvissa piirrän tilaa, rakenteita, aikaa ja tunnelmia. Ihmisen asumukset kaivautuvat kiveen tai nousevat pilviin, luhistuvat mereen, kohoavat taas maasta tai liukenevat sateena pois kuvasta. En näe piirustuksiani epätoivon profetioina vaan niissä on ihmisen jatkuvan rakentamisen ikiaikaisuus.”

”Myrskynkestäjä”, sarjasta ”Ajan ja hiilen elegia”, 126×191 cm, hiilipiirros bambupaperille, 2017
”Edelläkäyvien lähtö”, sarjasta ”Ajan ja hiilen elegia”, 126×191 cm, hiilipiirros bambupaperille, 2018
”Kestävin säie”, sarjasta ”Ajan ja hiilen elegia”, 126×191 cm, hiilipiirros bambupaperille, 2018